Bemumast 3 - Imate jajca?

Izšla je deveta številka revije Maxx Fitness & Bodybuilding

Maxx Fitness & Bodybuilding

Gašper Grom: moj idealni pre-workout booster

  • avtor: Gašper Grom, dipl. dietetik
  • 06.07.2015

Gotovo ste že slišali za napitke, ki pripomorejo k boljšemu treningu in pospešijo regeneracijo po njem. Morda jih celo uporabljate. Govora je o t. i. pre-workout boosterjih, napitkih s snovmi, ki povečajo moč in spodbujajo rast mišične mase.

Za zares kakovosten trening mi je pomembno, da imam dovolj energije, da sem buden in skoncentriran, da občutim «napumpanost« mišic in da ob vsem tem ne zaužijem preveč ogljikovih hidratov, saj sem že nekaj časa na nizkohidratni dieti. Skozi dolga leta treninga sem na podlagi izkušenj oblikoval booster, ki popolnoma ustreza mojim željam in potrebam. V nadaljevanju sledi opis aktivnih snovi, ki se mi zdijo ključne.

Maxximum N.O.X Muscle Booster

Kreatin

Kreatin že dolga leta velja za enega najučinkovitejših športnih prehranskih dodatkov. Je verjetno najbolj raziskan dodatek in vam lahko pomaga pri izboljšanju moči, povečanju eksplozivnosti in intenzivnejšem treningu. Prav tako ima vpliv na rast mišic, saj v mišični celici zagotavlja optimalne pogoje za mišično rast ter povečuje število satelitskih celic in število celičnih jeder.

Beta-alanin

Beta-alanin sodi med športne dodatke, ki so se v zadnjih nekaj letih uvrstili v vrh priljubljenosti. Beta-alanin tvori skupaj z aminokislino histidin, katere je v telesu običajno dovolj, dipeptid karnozin. Ta je močan antioksidant in snov, ki uravnava kisel pH v mišici ter tako omogoča daljše in intenzivnejše treninge. Zaradi antioksidativnega delovanja je že leta zelo priljubljen v t. i. life-extension krogih. Po določenih raziskavah naj bi beta-alanin deloval sinergijsko s kreatinom. To pomeni, da imata v kombinaciji še večji učinek kot vsak posamezno.

Stašina Fit kuhinja

Citrulin malat

Gre za kombinacijo aminokisline citrulina in organske soli malata. Citrulin malat pozitivno vpliva na tvorbo ATP, torej energije za mišično delo, in pomaga pri čiščenju stranskih produktov presnove, kot sta amonijak in laktat. Prav tako pripomore pri tvorbi dušikovega oksida (NO), ki ima v telesu številne funkcije. Med temi je tudi vpliv na širjenje krvnih žil, s čimer je zagotovljen večji pretok hranil v mišico in hitrejše čiščenje odpadnih snovi. S tem pomaga pri izboljšanju intenzivnosti treninga, večji vzdržljivosti in hitrejši regeneraciji.

L-arginin

To je aminokislina, ki spodbuja tvorbo NO, ta pa poveča pretok krvi do mišic ter tako poveča dotok hranil in pospeši čiščenje odpadnih snovi. Arginin naj bi imel tudi vpliv na sproščanje rastnega hormona. Pomembno vlogo ima tudi pri odstranjevanju amonijaka, odpadnega produkta presnove aminokislin.

BCAA

BCAA so tri esencialne aminokisline: levcin, izolevcin in valin. Igrajo izredno pomembno vlogo pri spodbujanju rasti in obnovi skeletnih mišic. To še posebej velja za levcin, ki sam po sebi spodbuja sintezo mišičnih beljakovin. BCAA imajo pomembno vlogo tudi pri zagotavljanju energije med vadbo, saj jih mišice direktno trošijo za energijo. Če jih med aktivnostjo uživamo v obliki dodatka, lahko zmanjšamo razgradnjo mišičnih beljakovin in pospešimo regeneracijo.

Taurin

Aminokislina taurin ima pomembno vlogo pri hidraciji mišičnih celic, torej izboljšuje pogoje, ki spodbujajo mišično rast. Prav tako daje energijo in pomaga pri koncentraciji med treningom. Zmanjšuje oksidativni stres, ki je posledica mišičnega dela.

Tirozin

Aminokislina tirozin pomaga pri optimalnem delovanju nadledvične žleze, ščitnice in hipofize. Izboljša počutje, poveča energijo ter pozitivno vpliva na raven ščitničnih hormonov, ki spodbujajo presnovo in porabo maščobe za energijo. Med treningom pomaga predvsem pri boljši koncentraciji in počutju.

Kofein

Kofein spodbuja centralni živčni sistem in tako povečuje budnost, zbranost in večjo koncentracijo med treningom. Zmanjša občutek bolečine in tako pomaga pri intenzivnejšem treningu. Prav tako spodbuja sproščanje maščobnih kislin iz zalog maščobe v telesu ter zmanjšuje možnost njihovega skladiščenja. Tako ima vpliv na pospešeno porabo maščobe za energijo.

Sibirski ginseng

Je adaptogen, spodbuja apetit, znižuje raven sladkorja v krvi, blago spodbuja osrednji živčni sistem ter uravnava delovanje imunskega in endokrinega sistema.

Izvleček grenke pomaranče (citrus aurantium)

Je vir sinefrina, ki ima podobno kemijsko zgradbo kot epinefrin, močan spodbujevalec centralnega živčnega sistema. Izboljša budnost in zbranost na treningu ter poveča porabo maščobe za energijo.


 
AKCIJA Maxximum Pure Whey + dodatni izdelek