Odgovor To apr 26, 2011 21:25

Vnetje pokostnice

Ena izmed dokaj pogostih poškodb pri športniki, vsekakor ena tistih, ki jih nikomur ne privoščim. Zato bo spisek, ki sem ga sam spisal, za koga uporaben. V začetnem stadiju poškodbe so namreč bolečine tako močne, da človek ne more niti stopiti na nogo. Čeprav ni nobenih večjih vidnih sprememb, razen rahle otekline, je občutek tak, kot da bi bila golen prelomljena na pol.

Bolečina se pojavi na sprednjem delu goleni, lahko jo ali pa tudi ne spremlja rahla oteklina na zunanji strani noge, tik nad gležnjem. Obisk zdravnika vam največkrat prinese tiste vsem tako zasovražene besede: "Mirovanje, najmanj dva tedna!", vendar pa ni tako hudo, le s pravim pristopom se da poškodba, katerokoli, sanirati, ne hitro, temveč v nekem razumnem času.

Poleg bolečine je tako najhujši mentalni padec. Človek je na tleh, vse skupaj bi najraje obesil na klin, najtežje pa je opazovat druge, kako hitijo mimo tebe v tekaški opremi. To je ena izmed najtežjih faz, ki jo je potrebno dati čez. Najbolj pomaga, če se obrnete na nekoga, ki je podobno stvar že dal skozi oziroma nekoga, ki mu res zaupate.

Prva dva dni zaradi res močnih bolečin odsvetujem večje premike, razen kak rahel sprehod do 10 minut, kaj več vam verjetno bolečine niti ne bodo dopuščale. Dvakrat na dan, zjutraj in zvečer se lotite knajpanja območja okrog otekline, in to res konkretnega, izmenjujoče vročo/ledeno vodo. Temu sledi masiranje otekline, masirajte tako, da s prsti pritiskate od spodaj navzgor po zunanji strani, kot da bi hoteli oteklino potisnit proti kolenu. Po masaži, ki jo lahko opravite večkrat na dan, obolelo mesto namažite s hladilno kremo oziroma s Naklofenom. Postopek ponavljajte vsaj teden dni.

Prvi teden, oziroma tam peti dan po nastopu poškodbe se lahko lotite rahle vadbe, seveda mislim na tisto, ki vključuje noge, kajti vse ostalo, fitness, pilates itd., lahko normalno opravljate brez težav (le trening nog bo treba izpustit). Za primer, sam sem se lotil rahlega 20 minutnega kolesarjenja. Teden dni po poškodbi naredite prve korake v tekaški obutvi, tukaj res mislim korake, en kilometer je maratonska razdalja, naslednji dan naredite še dva, potem pa spet opustite tek za nekaj dni in se raje posvetite miganju na kolesu, kjer počasi povečujete čas vadbe.

Po dveh tednih se lahko konkretneje lotite vadbe, oziroma teka samega. Bolečina bi morala že minit, zaupanje v noge pa je potrebno še dobit.

Kaj je krivo, da pride do vnetja? Vsekakor preobremenjenost mišic nog, prehiter začetek in povečevanje kilometraže, ter neogrevanje pred začetkom vadbe. Kot zanimivost, najhujši strup so tudi kompresijske nogavice, ki po eni strani poskrbijo, da se v mišicah ne nabira mlečna kislina, po drugi strani omejujejo prekrvavljenost mišice. Zato jih predvsem kak mesec po poškodbi ne uporabljajte oziroma omejite njihovo uporabo kolko se le da. Ne pozabit, slednje so namenjene za dolgotrajne teke (50 km+) in ne uro ali dve trajajoče teke. Šele takrat pride njihova osnovna funkcija do izraza.